Tutustu tietoliikenteen perusteisiin seuraavien linkkien avulla:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoliikenne
http://www.internetopas.com/sanasto/
Selvitä seuraavien termien erot ja yhtäläisyydet tietoliikenteessä, mainitse myös esimerkkejä käytännön sovelluksista, eli siis missä näitä ihan oikeasti käytetään.
Miten kyseiset termit liittyvät esim. modeemitekniikkaan, laajakaistayhteyksiin, eri lähiverkkotekniikoihin, mobiilitekniikkaan, ja mahdollisesti myös muihin yhteyksiin?
Ne ovat pääosin termejä erilaisille yhteyksille tai kytkentämenetelmille.
siirtoviive - vasteaika
synkroninen - asynkroninen
sarjasiirto/-liikenne - rinnakkaissiirto/-liikenne
simplex, half-duplex, full-duplex, multiplex
kantataajuus/baseband - laajakaista/broadband
piirikytkentäinen - pakettikytkentäinen
yhteydellinen - yhteydetön
Muista mainita käyttämäsi lähteet!
Siirtoviive tarkoittaa sitä aikaa jossa tieto siirtyy käytettyä kaistaa pitkin päämääräänsä.
Vasteaika on tapahtuman tai toiminnon aloitushetken ja palautteen saamisen välinen aika.
Synkroninen tarkoittaa samanaikaisesti tapahtuvaa tapahtumaa, taas kun asynkroninen tarkoittaa ei reaaliaikaista tapahtumaa.
Sarjasiirto ja rinnakkaissiirto ovat tiedonsiirtomenetelmiä. Rinnakkaismuotoisessa bitit siirretään kukin omaa linjaansa pitkin. Sarjamuotoisessa bitit siirretään peräkkäin samaa väylää pitkin. Rinnakkaissiirto on kalliimpaa mutta myös nopeampaa kuin sarjasiirto. Näitä käytetään tiedonsiirrossa.
Simplex on kommunikaatiokanava joka on auki vain yhteen suuntaan. Simplexiä käytetään mm.radioissa, langattomissa mikrofoneissa, tulostimissa, ja turvakameroissa. Half-duplex on kommunikaatiokanava joka antaa kommunikoida molempiin suuntiin, mutta ei samanaikaisesti. Esimerkki half duplex-kanavan käytöstä on radiopuhelimet. Full-duplex on kommunikaatiokanava, joka mahdollistaa molempisuuntaisen samanaikaisen kommunikoinnin. Esimerkiksi puhelimet ovat full duplex-kanavaa hyödyntäviä laitteita. Multiplex on telekommunikaatioteknologia joka mahdollistaa kahden tai useamman eri signaalivirran samanaikaisen siirron yhdellä kanavalla. Sitä käytetään esimerkiksi videoeditoinnissa, ja digitaalisissa lähetyksissä (tv ja radio esimerkiksi.)
Kantataajuus on signaali jolla on todella kapea taajuuskaista. Tietotekniikassa taajuuskaistasignaalien taajuus ei muutu ollenkaan ja niiden taajuus ei muutu lähes ollenkaan. Laajakaista on laajan kaistanleveyden signaali. Nykyään sitä käytetään useimmiten esimerkiksi nopeisiin internet-yhteyksiin viitatessa.
Piirikytkentäinen tiedonsiirto on tiedonsiirtoa, jossa verkon ylitse muodostetaan kiinteä yhteys tiedonsiirtokanavan kautta. Pakettikytkentäinen tiedonsiirto on tiedonsiirtoa, jossa data jaetaan paketeiksi tiedonsiirtoa varten. Nämä ovat tiedonsiirtomenetelmiä. Piirikytkentä on käytössä vanhemmissa laitteissa taas kun uusissa on jo pakettikytkentä.
Yhteydellinen tiedonsiirto on aktiivista tiedonsiirtoa, jossa tapahtuu datansiirtoa. Yhteydetön tiedonsiirto on tiedonsiirtoa, jossa ei tapahdu aktiivista yhteyden muodostusta vaan dataa siirtävä sovellus alkaa lähettää dataa tietämättä varmasti sitä, että sitä on joku vastaanottamassa.
Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Synkroninen_verkko-opetus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vasteaika
https://en.wikipedia.org/wiki/Broadband
https://en.wikipedia.org/wiki/Baseband
http://legacy.spa.aalto.fi/sig-legacy/digis/luento11/tieto.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Piirikytkent%C3%A4inen_data
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pakettikytkentä
https://en.wikipedia.org/wiki/Duplex_(telecommunications)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti