keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Työaseman käyttäminen verkkoympäristössä: Kotiverkon suunnittelu

Saat toimeksiannon tuttavaltasi suunnitella hänen kotiinsa lähiverkon, jossa ns. työhuoneessa on yksi kiinteä työpiste, jossa windows-tietokone. Toinen kiinteä kone sijaitsee olohuoneessa tv-kotiteatterilaitteiston yhteydessä multimediakäytössä. Koneena on MacMini. Lisäksi perheenjäsenillä on kolme kannettavaa, joissa kahdessa Windows ja yhdessä Linux. Nämä kolme konetta on tarkoitus kytkeä verkkoon langattomasti. 

Lisäksi halutaan hoitaa tulostus, skannaus ja kopiointi yhdellä työhuoneessa sijaitsevalla monitoimilaitteella, ja tiedostojen jako verkkolevyllä. Perhe asuu vanhassa puolitoistakerroksisessa puutalossa, jossa paikoin rakenteet häiritsevät langatonta signaalia. 

Selvitä mitä eri laitteita verkon rakentamiseen tarvitaan, mitkä soveltuvat tarkoitukseen, mitä ne maksavat ja mitä kaikkea on otettava huomioon, että verkko saataisiin hyvin toimimaan ja kaikki asiat, kuten myös tietoturva tulee huomioitua mahdollisimman hyvin. 

Tee kaksi (2) vaihtoehtoista, mahdollisimman kattavaa ja seikkaperäistä ehdotusta verkon toteuttamiseksi laite- ja hintatietoineen. Toisen suunnitelman tulee olla ns. edullinen budjettiversio, ja toinen voi olla hiukan kalliimpi, mutta kuitenkin järkevän hintainen. Kirjallisen ehdotuksen tueksi piirrä myös talon pohjapiirrustus ja kaaviot kummastakin ehdotuksesta.

Huomioi laitteiden hankinnassa se, että niiden tulee täyttää nykyajan vaatimukset, esim. ADSL modeemin tulee tukea vähintään 8Mbps yhteysnopeutta, LAN porttien tulee tukea gigabitin nopeutta (10/100/1000) ja WLAN siirtonopeuden vähintään 300Mbps. 

Palauta suunnitelmat blogiisi.

Modeemini budjettikokoonpanoon olisi ZOOM ADSL Modem/Router with Wireless-N (5790-00-00AG)-laite. Sen maksimi ADSL-nopeus on 27 mb/s ja se tukee 300 mb/s-wifi yhteyksiä. Sen hinta on noin 66 euroa, joka on erittäin halpa. Siinä on myäs 4 Ethernet-porttia eli niitä on tarpeeksi vaadittuun kokoonpanoon.

Hankkisin modeemiksi kalliimpaan kokoonpanoon Asus RT-AC68U Dual-band wifi-reitittimen. Se on dual-band modeemi joten siinä toimii molemmat yhteydet samanaikaisesti, siinä on USB-portteja joiden avulla monitoimilaitteen jako sujuu helposti ja vaivattomasti laitteiden välillä. Se myös toimii 4-porttisena kytkimenä. Laitteella on hintaa 200 euroa mutta se on hintansa arvoinen ainakin paperilla.

Verkon toimivuutta mietittäessä on otettava huomioon haittaavien rakenteiden sijainti, ja sitä kuinka paljon vääntöä modeemissa on monen verkkoyhteyden samanaikaiseen pyörittämiseen. Tietoturva voi myös olla ongelma varsinkin kun mukaan tuodaan verkkolevy, jos valitsee huonon sellaisen. Tästä pääsee ympäri sillä että valitsee sellaisen verkkolevypalvelun jossa on hyvä suojaus mukana paketissa. Modeemissä on myös hyvä olla mukana vaikka VPN-tuki tai jokin vastaava.

Verkkolevyn ostaisin täältä, koska niillä vaikuttaisi olevan hyvät paketit. Molempiin kokoonpanoihin ostaisin Verkkolevy Pro-paketin mutta budjettikokoonpanoon hieman halvemman version jossa on vähemmän tilaa. Syy tähän on se, että Verkkolevy Lite-paketti ei tue tarpeeksi montaa käyttäjää.

























Alhaalla on pohjapiirros talosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti