tiistai 19. huhtikuuta 2016

Vapaa lähdekoodi

Tutustu aineistoihin

Avoin lähdekoodi (Wikipedia-artikkeli) 
Vapaa ohjelmisto (Wikipedia -artikkeli) 

Kerro sitten; 

- Mitä tarkoittaa vapaa / avoin lähdekoodi? 

Vapaa/Avoin lähdekoodi on lähdekoodi, jota käyttäjä pystyy vapaasti katselemaan ja muuttelemaan tarkoituksiensa mukaisesti. Vapaan lähdekoodin periaatteeseen kuuluu myös se, että käyttäjä saa levitellä muokattua versiotansa ohjelmasta.

- Mitä hyötyä siitä on? 

Vapaan lähdekoodin suurimmat hyödyt riippuvat ihan siitä, kuinka suosittu se ohjelma on. Käyttäjät voivat halutessaan päivitellä ja parannella ohjelmaa ja levittää paranneltua versiota ohjelmasta. Tästä edusta ei kuitenkaan ole paljoa hyötyä jos ohjelma ei saa kiinnostusta tarpeeksi.

- Mitä oikeuksia ja toisaalta, mitä rajoituksia vapaan lähdekoodin ohjelmistoissa on?

Vapaan lähdekoodin ohjelmat noudattavat perinteisesti alla olevia kriteerejä ja määrityksiä jotka on luonut Open Source Initiative-järjestö. Vapaan koodin rajoitukset näkyvät 4. kohdassa parhaiten; Ohjelman levitys samalla nimellä tai versionumerolla ei käy ja lisenssi voi rajoittaa ohjelman levitystä tietyissä olosuhteissa.

  1. Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä. 
  2. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana tai olla vapaasti saatavissa. 
  3. Myös johdettujen teosten luominen ja levitys pitää sallia. 
  4. Lisenssi voi rajoittaa muokatun lähdekoodin levittämistä vain siinä tapauksessa, että lisenssi sallii erillisten korjaustiedostojen ja niiden lähdekoodin levittämisen. Voidaan myös vaatia, ettei johdettua teosta levitetä samalla nimellä tai versionumerolla kuin lähtöteosta. 
  5. Yksilöitä tai ihmisryhmiä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan. 
  6. Käyttötarkoituksia ei saa rajoittaa. 
  7. Kaikilla ohjelman käsiinsä saaneilla on samat oikeudet. 
  8. Lisenssi ei saa olla riippuvainen laajemmasta ohjelmistokokonaisuudesta, jonka osana ohjelmaa levitetään, vaan ohjelmaan liittyvät oikeudet säilyvät, vaikka se irrotettaisiin kokonaisuudesta. 
  9. Lisenssi ei voi asettaa ehtoja muille ohjelmille. Ohjelmaa saa levittää myös yhdessä sellaisten ohjelmien kanssa, joiden lähdekoodi ei ole avointa. 
  10. Lisenssin sisällön pitää olla riippumaton teknisestä toteutuksesta. Oikeuksiin ei saa liittää varaumia jakelutavan tai käyttöliittymän varjolla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti